21 okt

Back to the Future, 3 innovatietrends in de bouw

Back to the Future, 3 innovatietrends in de bouw
Deze column is verschenen op 21 oktober op de LinkedIn pagina van Wouter Truffino.

Back to the Future + drie trends in de bouw
21 oktober 2015, de datum waarop er in de film 'Back to the future" naar toe werd gegaan. Wat er allemaal uit is gekomen, dat (26 jaar gelden) door de filmakers werd bedacht kan je in dit artikel lezen van Peter Diamandis. Echt en aanrader om te lezen (ruim 6300 lezers gingen je voor!).

De ideeën van Holland ConTech

Holland ConTech wil graag jullie input over wat wij kunnen verwachten in de bouw over niet 26 jaar, maar vanaf nu tot 2020. Help jij mee om de bouw te vernieuwen? Laat dan jouw ideeën achter in een reactie en wij gaan kijken of we deze gezamenlijk kunnen realiseren. Onze ideeën? Ik zal er drie uitlichten.

1 Slimme lantarenpalen

Je leest het goed slimme lantarenpalen. Wat kan ik met een slimme lantarenpaal? Wat is überhaupt een slimme lantarenpaal? Is dat een paal die een signaal geeft vlak voordat de lamp stuk gaat, zodat je hem precies op tijd kan vervangen?

Nee, een slimme lantarenpaal is veel meer dan dat. Stel dat we in elke lantarenpaal een sensor hangen, die kan meten hoeveel parkeerplekken er bezet zijn en of vrij zijn. Als deze slimme lantarenpalen die informatie aan elkaar doorgeven, ontstaat er een netwerk door je hele stad heen. En als de lantarenpaal die gegevens doorstuurt aan je auto, dan hoeft je zelfrijdende auto niet meer te zoeken naar de dichtstbijzijnde vrije plaats bij jouw bestemming, nee hij weet het en hij neemt de kortste route.

"Slimme lantarenpalen zullen een groot effect gaan hebben op hoe de bouwsector de openbare ruimte gaat inrichten."

Wil jij meedenken over dit onderwerp? Dat kan, want is is natuurlijk veel meer mogelijk met een netwerk van slimme lantarenpalen. Holland ConTech organiseert binnenkort een meetup samen met een gemeente over slimme straatverlichting.

2 Hologrammen

3D, 4D, 5D enz enz iedereen in de bouw is ermee bezig. Inmiddels is iedereen met BIM bezig en is de toegevoegde waarde van Virtual Reality en de Oculus Rift voor iedereen herkenbaar. So what's next... Ik denk hologrammen. Tip: kijk eens op youtube en je ziet diverse mogelijkheden voor de bouw.

3 Drones

De komende periode gaan er diverse pilots uitgevoerd worden door ZXY Builders bij diverse aannemers. ZXY Builders is een startup die zich richt op het inzetten van drones in de bouw. "In de nabije toekomst zal ieder bouwterrein zijn eigen drone hebben. Deze drone maakt dagelijks een automatische scan van het terrein vanuit de lucht." Maar er kan nog meer met een drone. Wellicht kunnen we wel een brug bouwen met slechts drie drones in het jaar 2020? Zie onderstaande video ter inspiratie.

Building a rope bridge with flying machines

Wouter Truffino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *