09 okt

Is de bouwsector klaar voor disruptie?

Is de bouwsector klaar voor disruptie?
Vandaag publiceerde ik dit artikel op LinkedIn, natuurlijk hier ook!

Na een aantal moeilijke jaren is ook de bouw bezig aan een opmars. De cijfers trekken gelukkig weer aan, het aantal faillissementen neemt snel af. Maar de reputatie van de sector scoort nog altijd laag als het gaat om (sociale) innovatie en nieuw leiderschap. En daar lijken velen nu een inhaalslag te willen maken!

Disruptie in de bouwsector

Want in andere sectoren gebeurt het al, nieuwe businessmodellen waarbij technologische innovatie hand in hand gaat met marketing en waarbij ‘disruptie’ het sleutelwoord is. Sectoren vernieuwen radicaal doordat (kleine) nieuwkomers de markt op z’n kop zetten met innovatieve digitale producten of diensten. Met nieuwe termen die sectoren aanduiden als healthtech, fintech, biotech of edutech. De bouw kan niet achterblijven, daarom is er nu ook contech: construction technology.

Rendabele innovatie

Eind mei zijn wij gestart met Holland ConTech en we zijn blij verrast door het enthousiasme waarmee ons initiatief omarmd werd. De startups in de bouwsector verdienen het om bekend te worden bij hun afzetmarkt. En de bestaande organisaties kunnen van die creativiteit en innovatiekracht slim gebruik maken. Bovendien is geconstateerd dat als partijen in de keten beter met elkaar samenwerken dat een positief effect heeft op het eindresultaat. Tot voor kort lukte het te weinig om innovaties rendabel in de markt te zetten. Marketing is sowieso een vakgebied in de bouw dat meer aandacht verdient. De bouw is gewend te werken met lage marges en grote risico’s, maar veel gezonder zou het zijn als dit aanzienlijk kan worden verbeterd. Rendabele innovatie stimuleren en faciliteren is dan ook onze missie!

Matchmaking Meetups

Onlangs organiseerden we de eerste Matchmaking Meetup, waarbij zo’n 25 startups en innovatieve ideeën werden gepitcht bij een nieuwsgierig publiek van vernieuwende leiders in de bouwsector. Wat een enorme energie gaf dat, veel nieuwe kennismakingen, nieuwe verbindingen en nieuwe mogelijkheden.
"Pitches van startups en ontmoeting met smaakmakers en vernieuwers"
De reacties van de aanwezigen waren enorm positief, dat geeft ons veel vertrouwen voor het komende jaar. We organiseren elke twee maanden deze meetups. Daarbij nodigen we alle startups uit die belang hebben zichzelf te presenteren aan de bouwsector. En de bestaande organisaties, oftewel grownups, nodigen we uit om hier versneld kennis mee te maken en daarmee nieuwe creatieve samenwerkingen aan te gaan. Binnen dit netwerk van vernieuwers vind je klanten, partners en investeerders.

De ‘analoge’ bouwbranche is gevoelig voor digitale disruptie. Het is niet een kwestie van of het gebeurt, maar wanneer en door wie.

Inspirerende thema's

Binnenkort organiseren we een bijeenkomst met de gemeente Amsterdam over het thema 'Straatverlichting van de Toekomst'. Daarnaast zijn we bezig met bijeenkomsten over de mogelijkheden van slim materiaal/materieel ('Internet of Things'), SmartCity en over Wonen2040.

"Wie of wat bepaalt jouw toekomstige rol in de bouwsector?"
Samen met onze leden bepalen we steeds welke thema’s we aanpakken. We zoeken de innovatiefste ideeën en startups erbij, geven die een podium en verbinden die aan de bestaande organisaties, in de gehele breedte van de bouwkolom. We gaan met de deelnemers aan de slag met vraagstukken rondom de specifieke thema’s en bedenken oplossingen die ‘morgen’ geïmplementeerd kunnen worden. Want samen kunnen we de versnelling realiseren naar een rendabele bouwsector.

Leden vanuit de gehele bouwkolom

Nieuwe leden zijn van harte welkom! Op dit moment zijn we op zoek naar nieuwe leden van onder andere architectenbureaus, ingenieursbureaus en installatie-adviesbureaus. Ook opdrachtgevende partijen zijn bij ons van harte welkom.

Architecten, installateurs, grote en kleine (af)bouwers, marketeers, adviseurs en opdrachtgevers

Meld je vandaag nog aan als je behoefte hebt aan rendabele innovatie en de versnelde kennismaking met nieuwe mogelijkheden in de bouwsector, tot snel!
Sinq
Sinq, teamcommunicatie tool
Cearalaan 14
2051 NH Overveen | Nederland
www.sinqapp.com
Sabine Schoorl
Founder Holland ConTech
Founder Sinq, teamcommunicatie

M 0651 781 666
Sabine Schoorl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *