07 dec

Future Transit op Hèt Vastgoedsymposium

Future Transit op Hèt Vastgoedsymposium
Deze column is verschenen naar aanleiding van Hèt Vastgoedsymposium op 4 december.

Future Transit

Op 4 december vond Hèt Vastgoedsymposium plaats bij ASR op kantoor in Utrecht. Het thema van de dag was Jaar van de Ruimte. Vandaar dat er in de rond de middag 1,5 uur lang stil kon worden gestaan bij het OV en Mobiliteit van de toekomst (Future Transit).

Samen met zo’n 50 studenten heeft Holland ConTech (Wouter Truffino) samen met het Ministerie van IenM (Gerard Snel) een korte keynote gehouden over dit onderwerp. Het Ministerie presenteerde daarbij het Programma Toekomstbeeld OV, waarin de gezamenlijke OV-partijen verkennen hoe het OV in 2040 er uit zou kunnen zien.

Mindset

Na de presentaties van Gerard Snel en Wouter Truffino, heeft Holland ConTech geholpen om de mindset van 10x groter denken bij de studenten los te maken. Er stond namelijk een workshop op het programma, waarbij door de diverse studenten werd gebrainstormd over vier verschillende thema’s. Met een mindset die in staat is om 10x groter te denken ipv 2% verbetering was het mogelijk om hele nieuwe denkbeelden te pitchen na de succesvolle brainstorm.

Vier teams studenten gingen aan de slag met de vraag: “Hoe zien mobiliteit en OV eruit als … ?”
1. Nederland is zwaar verstedelijkt (individuele wereldburgers)
2. Nederland is zwaar verstedelijkt (circulair, lokaal georiënteerd, collectief)
3. Alles is virtueel, ontmoeting/beleving kun je vanuit huis doen, iedereen woont verspreid
4. Alle functies (wonen, werken, recreëren) kun je terugvinden in één gebouw

Resultaten in een pitch

Er paar opvallende resultaten vanuit de brainstorm.
 • Deel auto in een rek in vergelijking tot ov fietsen in een rek.

 • Het OV opgedeeld in ‘spinnenwebben’. Hoofdspinnenweb in Nederland bestaande uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Almere met in het centrum Schiphol. Onderliggende spinnenwebben als bijvoorbeeld Eindhoven, Tilburg en Den Bosch of Groningen, Leeuwarden en Heerenveen. Spinnenweb in Europa met Tube systemen zoals de Hyperloop van Elon Musk. En als je wereldwijd wilt reizen, dan maak je gebruik van de
 • nieuwste technologie teleporteren.
 • Gebouwen en vervoer dat bestaat uit zelfrijdende ‘wooncontainers’ (zie onderstaande video). Van OV naar PV.
 • Interessante quotes

  Maar ook interessante opmerkingen die tot nadenken zetten zoals “Waarom moet je van punt a naar punt b? Waarom niet van punt a naar punt a? Je hoeft nooit ergens heen want je bent er al.” of “De deugd van het versimpelen, kan zorgen voor betrouwbaarheid.”.

  We hebben afgesloten met een heel kort, maar constructief debat over de stelling ‘In de grote steden is geen ruimte meer voor individueel autobezit’. Al met al een zeer interessante invulling van een workshop waarin daadwerkelijk 10x groter is gedacht door de studenten.

  Over Hèt Vastgoedsymposium

  Sinds zeven jaar is Hèt Vastgoedsymposium een landelijk bekend symposium voor studenten geïnteresseerd in vastgoed en de bebouwde omgeving. In de voorgaande jaren werden actuele thema’s zoals stationslocaties, zorgvastgoed en de kantorenmarkt kritisch onder de loep genomen. Dit jaar zal Hèt Vastgoedsymposium inhoudelijk aansluiten bij het 'Jaar van de Ruimte'. Het 'Jaar van de Ruimte' is een serie van inspirerende activiteiten die de professionele, politieke en maatschappelijke discussie over de ruimtelijke ordening in ons land voeden. Dit betekent dat ook Hèt Vastgoedsymposium in het teken zal staan van de ruimtelijke toekomst van Nederland. Dit jaar zullen er vier thema’s aan bod komen: Real Estate & Transformation, Smart Cities, Sustainability en Future Transit.
  Wouter Truffino
  Co-founder Holland ConTech

  wouter.truffino@gmail.com
  M 0628615727
  Wouter Truffino

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *