14 jul

Geeft ‘The Lean Startup’ de woningbouw een extra boost?

Geeft ‘The Lean Startup’ de woningbouw een extra boost?

Door: Eugène Meinders, Lean Startup Expert bij The Lean Connection

Het is 2015 en de woningbouw heeft een steviger duw in de rug nodig dan waar de langzaam opkrabbelende economie in kan voorzien. Stel dat je woningbouwbedrijf slechts woningen zou bouwen en opleveren waar de kopers écht op zitten te wachten. En dat je zeker zou zijn van verkoop aangezien je de verkoopprijs en de bereidheid om te kopen vooraf hebt afgestemd. Klinkt het als een illusie? Of juist als een methode die je momenteel al hanteert? In beide gevallen is het interessant om verder te lezen. Voor de eerste groep is de lean startup2toepassing van de Lean Startup een alternatief dat wellicht een nader onderzoek waard is. Voor de groep die nu al actief haar producten afstemt met de klanten, kan de hieronder beschreven methode een aanscherping van de huidige werkwijze betekenen.

De maatschappij verandert sneller dan ooit tevoren. Waar het voorheen nog mogelijk was om woonwijken uit de grond te stampen volgens een standaard receptuur, vraagt de consument tegenwoordig meer en meer om een luisterend oor en invulling van zijn specifieke wensen. Het percentage 65-plussers groeit de komende jaren tot een kwart van de Nederlandse bevolking. Men heeft meer dan ooit behoefte aan ontspanning als tegenhanger voor de vele dagelijkse indrukken die de moderne maatschappij biedt.

Misschien is er behoefte aan groene woningen, zonnepanelen, of led verlichting in en om het huis? Komen mensen beter tot rust met een bepaalde lichtinval, een bubbelbad en een dakterras? Voelt men zich fijner als de tuin meer privacy biedt? Of moet er juist een focus komen op inbouw- of inloopkasten en slimme opbergruimten? Ziet een klant de keuken als een plaats om te koken of als sociale ontmoetingsplaats waar gepraat, geborreld en zelfs huiswerk gemaakt wordt?

Lean-Startup-cycleThe Lean Startup-methode is een paar jaar geleden overgekomen uit Amerika. Begonnen in 2011 als een efficiënte werkwijze voor tech-startups in Silicon Valley blijkt na enkele veelbewogen jaren dat de werkwijze heel breed toe te passen is; in grote en kleine organisaties, in startende zowel als bestaande bedrijven. Volgens ondernemer en schrijver Eric Ries, de bedenker van The Lean Startup, moet een ‘startup’ gezien worden als een team mensen, dat een (nieuw) product op de markt wil brengen in onzekere omstandigheden.

Binnen de Lean Startup worden de principes van Lean (welbekend en bewezen in de bouwsector) toegepast op productontwikkeling. Het belangrijkste kenmerk van The Lean Startup is dat een product (ontwerp) al in een heel vroeg stadium onder ogen van de potentiele klanten wordt gebracht om feedback te verzamelen. In een aantal snelle iteraties wordt vervolgens het product geperfectioneerd totdat de potentiele klanten aangeven dat ze het geëvolueerde product graag willen afnemen voor de prijs die in samenspraak bepaald is.

De woningbouwsector zou de bouwplannen al in een heel vroeg stadium aan potentiële klanten kunnen voorleggen. Vervolgens worden de plannen in korte iteraties verbeterd, totdat klanten aangeven voldoende interesse te hebben. Tijdens dit proces is moeten onderstaande vragen constant beantwoord worden::

  • Kunnen we het product dat nu gevraagd wordt bouwen?
  • Willen de klanten dit product kopen?
  • Kunnen we er geld mee verdienen?

De mensheid bouwt al eeuwen woningen. In die tijd is heel veel kennis verzameld over wat er mogelijk is. Dat is een heel goede basis om onze klanten alle alternatieven te tonen en hen te adviseren over de verstandigste keuzes en de beste combinaties. Daarna laten we het aan de klant over om te bepalen welk product wij exact gaan maken. Dus in plaats van huizen te bouwen omdat we het kúnnen moeten we huizen bouwen die onze klanten wíllen.

Lijkt dit te vergezocht? Zoek op internet eens naar bedrijven die met The Lean Startup werken. Niet alleen high tech-bedrijven zetten de methodiek in, maar ook kleine zelfstandigen maken er gebruik van. En na enig spitten kom je er achter dat General Electric, een van de grootste bedrijven ter wereld, deze methode voor haar productontwikkeling heeft geadopteerd. The Lean Startup aanpak zal ook de bouwsector helpen om snel te innoveren en de toekomst zelfverzekerd tegemoet te treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *