24 aug

Innovatie in de bouwsector?

Deze column is geschreven door Wouter Truffino, founder Holland ConTech voor de Innovatie Catalogus 2015.

Muren binnen bedrijven belemmeren innovatie

Innovatie in de bouwsector? Daarbij denken de meesten van ons nog steeds aan technologische hoogstandjes al dan niet bedacht door wereldvreemde wizzkids in garages of op zolder. Daarmee doen we niet alleen de wizzkids, maar ook onszelf tekort. Het gaat bij innovatie niet alleen om het ontwikkelde idee, maar nadrukkelijk ook om het creëren van het meest ideale klimaat waarin innoveren kan plaatsvinden.

Verbinden en samenwerken

Innoveren heeft alles te maken met verbindingen zoeken en samenwerken. Samen werken aan nieuwe ontwikkelingen, nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen. Door de juiste verbinding en samenwerking op te zoeken ontstaat versterking, krijgen ontwikkelingen meer draagkracht en draagvlak en ontstaat positieve energie. Andere verbindingen vragen echter ook om een andere aanpak van vraagstukken inclusief een andere manier van denken. Ik vind dat een samenwerking tussen diverse opdrachtgevers, overheid, kennisinstellingen, maar ook aannemers, advies- en ingenieursbureaus en zelfs bedrijven uit volslagen andere branches een juiste insteek is. Waarbij het niet om de meegebrachte positie of kennis draait, maar juist vertrouwen, respect, waardering, gunnen en kwetsbaar de boventoon moeten voeren opstellen. Maar hoe begin je daarmee?

De eerste stap....

De eerste stap voor het scheppen van een dergelijk klimaat kunnen bedrijven zelf nemen. Dit is namelijk het erkennen en daarna slechten van de muren die binnen (bijna) elk bedrijf tussen divisies, afdelingen en teams staan. Ik ben ervan overtuigd dat er in elk bedrijf bij een bepaald aantal medewerkers een enorme potentie aan innovatieve kracht zit. Als deze specifieke medewerkers in contact komen met collega’s uit andere divisies, afdelingen en teams, dan kan er iets heel moois ontstaan. Het bij elkaar brengen van diverse expertises geeft namelijk nieuwe ENERGIE, nieuwe KANSEN, nieuwe mogelijkheden om te kunnen INNOVEREN en dus nieuwe OMZET.

Garages en zolders

Ik sluit niet uit dat garages of zolders een prima klimaat voor innovatie hebben. Maar door de potentie van eigen medewerkers met muren te dwarsbomen, laten bedrijven dagelijks wel heel veel innovatiemogelijkheden en dus de cash cows van morgen liggen.
Wouter Truffino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *