24 jan

Nieuwe software aanbieders voor bouwsector

Nieuwe software aanbieders voor bouwsector
Deze blog is verschenen op 21 januari op de Cobouw zie hier.

Begin van deze maand kreeg ik het verzoek om naast mijn ongeveer maandelijkse opinie stuk in de print versie van de Cobouw ook een kortere blog wilde schrijven voor cobouw.nl. Leuke uitdaging voor het nieuwe jaar! Elke derde dinsdag van de maand ga ik een artikel schrijven met daarin voorbeelden van vernieuwing in de bouw, infra en vastgoedsector. Ik vermoed dat deze blogs vaak zullen gaan over marketing, (sociale) innovatie, startups en nieuwe producten en diensten. Deze eerste blog gaat over diverse software die van toepassing zijn voor de gehele bouwsector.

Nieuwe software aanbieders voor bouwsector

Naast allerlei mooie tastbare producten is de bouw bezig slimmer, beter en efficiënter te worden door nieuwe software toe te passen. Software die steeds vaker wordt ontwikkeld door startups. Ik vind dat software onderdeel uit maakt van de nieuw technologieën, die op dit moment razend snel op ons aan het afkomen zijn. Deze nieuwe technologieën zie ik die de ConTech industrie gaan vernieuwen: Big Data, 3D printen, Robotica, Internet of Things, Nieuwe materialen, Alternatieve energie, Drones, Chips, Sensoren, Circulaire economie, Virtual Reality, Augmented Reality en Hologrammen.

Diverse startups

Of je er nu in gelooft of niet, deze nieuwe technologieën gaan de businessmodellen van alle organisaties in de bouw-, infra- en vastgoedsector zeker vernieuwen. Ik zie daarom verschillende nieuwe aanbieders met diverse soorten software de markt bestormen. Een aantal startups die het verschil gaan maken: Sinq met een teamcommunicatie tool, Bouw7 met workflow software, AndSafety met apps voor veiligheid, Supervisor speciaal voor infraprojecten, Focus Bricks die de Net Promotor Score introduceert, Profielpas voor de personeelsadministratie op de bouwplaats en Beelert die ervoor zorgt je weet wie er op je website komt.

Software uit ‘Silicon Valley’

Wat ook een grote vlucht gaat nemen is Augmented Reality (AR). Dit is een logisch vervolg op Virtual Reality, AR koppelt allerlei virtuele informatie aan de bestaande wereld. Op de CES 2016 (dé jaarlijkse technologie beurs in Las Vegas) werd een bouwhelm voorzien van AR gepresenteerd. Daarnaast wil het Amerikaanse Caterpillar het gebruik van de R7-bril (voorzien van AR) implementeren.
Onlangs sprak ik met Autodesk, ook zij zijn volop bezig met Augmented Reality. De mogelijkheden voor de bouw-, infra- en vastgoedsector zijn groot. Super gaaf! Wie vanuit de bouwsector is nu al bezig met AR of andere software toepassingen? Je reactie wordt gewaardeerd.
Wouter Truffino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *