14 apr

QwikSense: Big data voor slimme en gezonde gebouwen

QwikSense: Big data voor slimme en gezonde gebouwen
“Duurzaamheid bij gebouwen is vooral gericht op energiebesparing, maar er wordt geen rekening gehouden met hoe behaaglijk en gezond de gebouwen zijn.”


We interviewden Paul Stomph van QwikSense over zijn startup.

Welk probleem los jij op?

QwikSense legt de connectie tussen een goed binnenklimaat en productiviteit. Hiervoor verzamelen we via sensoren data over het binnenklimaat binnen een gebouw (CO2, temperatuur en luchtvochtigheid), en de aanwezigheid van mensen per ruimte/ werkplek. Het uiteindelijke doel hiervan bestaat uit het verhogen van de productiviteit en tevredenheid onder werknemers. Hiermee maken we gebouwen niet alleen groener, maar ook gezonder voor de aanwezigen in het gebouw. Bij de juiste omstandigheden kan er maximale productiviteit behaald worden.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Paul Stomph heeft QwikSense opgericht samen met zijn studiegenoot Rino Stevens. “Ons afstudeeronderzoek voor de studie Bouwkunde ging over dit thema, dus we waren er al mee bezig. We wilden echter doorstuderen, totdat Utrecht Inc. aanbood ons op weg te helpen met QwikSense.” Inmiddels staat QwikSense op eigen benen en werkt het al voor en met grote organisaties als Nuon en de Gemeente Utrecht.

Hoeveel klanten heb je volgend jaar nodig?

In ons verdienmodel rekenen we met een fixed price per werkplek per jaar. Hierin krijgt de klant de benodigde hardware in bruikleen voor het monitoren van het binnenklimaat en bezettingsgraad. Daar bovenop heeft de klant natuurlijk 24/7 actiegericht inzicht in de verzamelde data via ons platform of eigen platform mits er een koppeling is gemaakt met onze web service. Volgend jaar willen we in ieder geval minimaal 5000 werkplekken analyseren.

Wie is je ideale klant?

Wij doen graag zaken met organisaties waarin gezondheid en productiviteit van de gebruiker in het gebouw hoog in het vaandel staan. Duurzaamheid bij gebouwen is vooral gericht op energiebesparing, maar er wordt geen rekening gehouden met hoe behaaglijk en gezond de gebouwen zijn.

Wat was de moeilijkste fase tot nu toe en wat heb je daarvan geleerd?

Je product is nooit af en dat kan soms tot vertraging leiden voor het binnenhalen van projecten. We hadden een sterke focus op sales, maar door vertragingen leidde dat niet tot het gewenste (sales)resultaat. Daar gaat nu verandering in komen door in de komende tijd onze development power aanzienlijk uit te breiden. Hiermee wordt onze developer en mede-oprichter Felix Mann niet alleen ontlast, maar kan hij zijn taak als CTO nog beter uitvoeren.

Wat is de volgende belangrijke stap?

Mijn doel is om iedereen happy te krijgen en daarvoor hebben we samen met M+P het concept HPEE gelanceerd. Door de data die wij leveren over het binnenklimaat kunnen de werknemerstevredenheid en arbeidsproductiviteit verhoogd worden en de energiekosten gereduceerd. Iedereen happy! Wat echter nog ontbreekt is de awareness bij met name bedrijven, maar ook onderwijsinstellingen.

Wie of wat heb je daarvoor nodig?

Ik wil organisaties oproepen om in ieder geval een nulmeting te doen naar het binnenklimaat in hun gebouwen. Iedereen wil een gezond kantoor en gemotiveerde en energieke medewerkers, maar niet iedereen lijkt in te zien dat dit ook gerealiseerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *