30 mrt

Het Delta Werken-effect voor Smart Roads

Het Delta Werken-effect voor Smart Roads

Smart Roads tijdens Innovation Expo

Er gaat een buzz door Nederland. Wat mij betreft een buzzz, die wel eens een enorme impact kan hebben op droge ingenieurs en bouwers. Overal in het nieuws gaat het over de zelfrijdende auto. Afgelopen weekend de Mercedes Benz ‘F015 Luxury in Motion’, die een ritje maakte in Amsterdam en natuurlijk afgelopen woensdag de #platoontest op de A2 waarover Marije Willems van het NRC een artikelschreef.

Wat een mooie kans

Het is augustus 2015 en ik heb een afspraak met Jacolien Eijer (directeur NLingenieurs). Het gesprek gaat over de behoefte aan vernieuwing binnen de sector, het creëren van nieuwe kansen en het realiseren van nieuwe business modellen voor de ingenieurs van Nederland. We eindigen het gesprek met een concrete actie.

We bundelen de krachten

Wat als we tijdens het Europese voorzitterschap het vraagstuk op kunnen lossen van de minister van IenM, Melanie Schultz? Door de kracht van ingenieurs en bouwers (Bouwend Nederland is snel aangesloten) te verbinden met andere sectoren, kunnen we met nieuwe oplossingen de infrasector op de Europese kaart zetten. We legden het vraagstuk voor aan de minister en toen…

Diverse sectoren zijn jaren bezig met het fenomeen ‘autonomous cars’. Natuurlijk de automobielindustrie, maar zeker ook de verzekeringsbranche en de TomToms van Nederland. Tot een jaar geleden was de bouw nauwelijks bezig met dit vraagstuk, maar daar lijkt verandering in te komen.

Slimme wegen en slimme steden

Kunnen we iets slims toevoegen aan huidige snelwegen (smart roads), zodat zelfrijdende auto’s sneller geïmplementeerd kunnen worden? En wat is het effect van een zelfrijdende auto op een smart city? Is er dan geen last meer van verkeer, dat aan het zoeken is naar een parkeerplaats? Hebben we überhaupt nog parkeerplaatsen nodig in de stad? En hoe gaan we die vrijgekomen ruimte dan gebruiken? Groen, fietspaden, meer ruimte voor voetgangers, voortuinen? Maar ook vragen als hoe ziet een kruispunt eruit? Hoe ziet een slimme snelweg eruit? Welke ‘cloud’ hangt er boven de weg? Daar gaan we over praten op 14 april tijdens de Innovation Expo. Op deze dag komen veertig ingenieurs en bouwers samen met veertig deelnemers uit andere sectoren. Holland ConTech organiseert dit samen met NLingenieurs, Bouwend Nederland en inmiddels zijn Witteveen+Bos, Connekt, de TU’s en Rijkswaterstaat nauw betrokken.

Op dit moment hebben zich diverse directeuren, CTO’s, CIO’s en natuurlijk specialisten zich aangemeld voor 14 april onder andere vanuit TomTom, AON, IBM, ABN AMRO, ANWB, Rabobank, ING, Cofely, Interpolis, TNO, Heijmans, DuraVermeer, Max Bögl, HaskoningDHV, Advin, CROW, SDC360, Inspec, Goudappel, Mott MacDonald, Croon en diverse provincies.

Het Deltawerken-effect

Als de ingenieurs en bouwers van Nederland nu eens een voortrekkersrol nemen om Smart Roads in Nederland te implementeren en te vermarkten over de rest van Europa en zelfs ook wereldwijd. Kan dat wellicht voor een Deltawerken-effect zorgen? De Nederlandse waterbouwers plukken immers nu nog de vruchten van wat begon in 1953.

We hebben een overheid en een minister (Schultz) die een voortrekkersrol pakt. Iets dat een cruciale rol speelt bij succesvolle innovatie!

PROGRAMMA

  10:00  Ontvangst van de sponsoren en relaties in onze zaal in Eye.
  10:30  Kennismaken en netwerken.
  11:00  Startschot door minister Schultz, welkom Wouter Truffino
  11:15  Mindset door Peter Clausman (School of Mavericks)
  12:00  Lunch, door ons verzorgd
  13:00  Inspiratiewerkplaats met experts over de komst van de zelfrijdende auto
  14:15  Ontvangst Jan Hendrik Dronkers (directeur-generaal Rijkswaterstaat)
  14:45  Einde van de 9 pitches van maximaal 1 minuut

SPONSOR: RABOBANK

De infrastructuur van de toekomst wordt anders doordat Nederland verder verstedelijkt en ruimte schaarser wordt. Er zullen Smart cities onstaan waarin technologische innovaties ons helpen om kwaliteit en leefbaarheid op een hoog niveau te houden. Big data, sensoring, internet of things bieden ongekende mogelijkheden, onder andere op het gebied van slimme mobiliteitsoplossingen die de druk op ruimte doen verminderen. Slimme mobiliteitsoplossingen gaan niet alleen over zelfrijdende electrische auto’s, maar ook over adaptieve infrastructuur, energieopslag en dataverkeer. Digitalisering voegt een nieuwe dimensie toe aan fysieke elementen als asfalt, auto’s, verkeerslichten, bruggen, viaducten, energieinfrastructuur en de gebouwde omgeving.

Hoe ‘smart’ worden wegen ten opzichte van de ‘smart’ voertuigen die er gebruik van gaan maken? Communiceren straks alleen auto’s met elkaar of praten de auto’s ook met de weg? In welke mate gaan gebouwen op een slimme manier energie leveren voor zelfrijdende auto’s? Ook binnen Rabobank buigen we ons over dit vraagstuk.

Als grote financier van het Nederlandse bedrijfsleven voelen we ons sterk verbonden aan innovatie en duurzaamheid. Wij zijn ervan overtuigd dat alleen door samenwerking nieuwe oplossingen en verdienmodellen ontstaan. Door inzet van onze (financiële) kennis en kunde leveren we graag een bijdrage aan een slimme samenleving met een florerend bedrijfsleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *