25 aug

Startups in de bouw, hefboom voor vernieuwing?

Startups in de bouw, hefboom voor vernieuwing?

Startups in de bouw, hefboom voor vernieuwing?

Op dit moment heeft iedereen in de bouw het over vernieuwing en innovatie. Maar gebeurt er daadwerkelijk al wat? Ik zie een aantal interessante en goede voorbeelden, maar dit is echt veel te weinig in vergelijking met hoe andere sectoren aan het vernieuwen zijn. Daar gaat het hard en krijgen en pakken nieuwe organisaties kansen. Twee bekende voorbeelden zijn natuurlijk Uber en Airbnb.

Gunnen aan nieuwe organisaties

Een voorbeeld van hoe het nu nog vaak gaat: de afgelopen periode zijn verschillende grote raamcontracten in de advies- en ingenieursbranche gegund. Bijna alle geselecteerde partijen zijn bekende en gevestigde organisaties. Nog een voorbeeld: de nieuwe aanbestedingswet wordt nog niet juist toegepast (zie ‘Overheden schieten tekort bij aanbestedingswet’). Dit is jammer en een gemiste kans. Als je namelijk vraagt om vernieuwing dan moet je ook andere organisaties een kans geven. De kans dat de gevestigde orde radicaal gaat vernieuwen is namelijk nihil. Deze organisaties hebben er (nog) nauwelijks tot geen belang bij. Hun enige belang is om het bestaande business model in stand houden. Dit laatste is op zichzelf erg vreemd, want in het huidige business model zijn de winstpercentages laag of zelfs negatief en zijn de faalkosten hoog.
Drang naar vernieuwing Er is een drang naar vernieuwing in de bouw. Dit merkte ik op toen ik een stuk uit het Financiële Dagblad deelde op LinkedIn. Het artikel van 22 juni, “Rijkswaterstaat wil af van vechtcontracten met bouwsector”, dat ik op LinkedIn plaatste, heeft op dit moment meer dan 250 likes en 22 reacties. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt met een post. Het toont aan dat diverse mensen binnen de bouw snakken naar vernieuwing. Er zijn onderwerpen genoeg waarvoor nieuwe creatieve oplossingen noodzakelijk zijn om überhaupt projecten uit te kunnen voeren. Zo zijn er onder andere de vervangingsopgave kunstwerken en de renovatie opgave in de woningbouw (zie bericht van Mitros over slimmer en beter renoveren), die om creatieve oplossingen vragen. Maar ook de Big 7 (zie afbeelding) gaat voor de broodnodige vernieuwing zorgen in de bouw.

Wat is er nodig?

Ten eerste zijn er verstandige ambtenaren nodig, die voet bij stuk houden en slim langetermijnbeleid uitstippelen. Ten tweede is het noodzakelijk dat opdrachtgevers kansen gunnen aan organisaties met visie, lef en vernieuwingsdrang (huidige en vooral nieuwe generatie organisaties). Tenslotte raad ik aan om het “wortel en stok” principe toe te passen. Bijvoorbeeld: Bouwbedrijven bieden minder verzet tegen aanbestedingsprocedures (de stok), wanneer de overheid hun innovatiestrategieën ondersteunt middels een juiste waardering bij het gunnen van opdrachten (de wortel).

Mijn vraag aan jou:

Graag help ik om de bouw te vernieuwen en innoveren. Doe jij mee?
Ik ben heel benieuwd of jij goede voorbeelden weet te benoemen, waarbij startups technologische vernieuwing of innovatie weten te implementeren in samenwerking met bestaande organisaties binnen de bouw. Reageren kan door hieronder een reactie achter te laten of door met mij contact op te nemen.
Meer informatie?
Wouter neemt tijdens het Weg en Water Congres op 30 september a.s. deel aan Caroussel 2 “Op zoek naar interne en externe samenwerking”.

One thought on “Startups in de bouw, hefboom voor vernieuwing?

 1. Hoi Wouter,

  Wij hebben een paar voorbeelden die we toepassen:
  http://www.omecor.nl ( crowdsourcing, we zetten de kracht in van de crowd om nieuwe initiatieven los te krijgen)
  – Wood&apples Shaun-proces: een Social media tool/ dashboard in te zetten op concept en projectontwikkeling om zsm reuring en draagvlak te creëren voor nieuwe initiatieven;
  – brandbook- creatie : we ontwikkelen brandbooks voor nieuwe ontwikkel-initiatieven.

  Hopelijk kun je er iets mee!
  Groet koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *