08 jan

Startups maken van 2016 goed bouwjaar

Deze column is verschenen op 8 januari in de Cobouw zie hier.

Startups maken van 2016 goed bouwjaar

Aan het einde van het jaar las ik een heerlijk blog van Martjan Kuit in deze krant met de titel “2016 wordt een bouwjaar (Bye bye overgangsjaar)”. Ik werd gelijk enthousiast en kreeg er een positief gevoel van. Het wordt een mooi bouwjaar. Het kan! Zeker als je ING mag geloven, want die voorspellen dat de bouw een van de hardst groeiende sector wordt (zie hier de PDF).

ConTech jaar

NanoTech, FinTech, CleanTech, MedTech, HighTech en BioTech zijn al veel bekender. ConTech staat voor Construction Technology. ConTech komt over uit Amerika en Engeland, waar deze term al een paar jaar wordt gebruikt. ConTech gaat over het toepassen van nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld Big Data, 3D printen, Robotica, Internet of Things, Nieuwe materialen, Alternatieve energie, Drones, Chips en Sensoren.
In 2015 is ConTech in Nederland geïntroduceerd. Ook in Nederland zijn vele bouwbedrijven bezig met deze vernieuwingen. Naast de bestaande organisaties zijn er vele startups die deze nieuwe technologieën omarmen en als een kans zien voor een nieuwe business.

Startups die hét verschil maken in 2016

Inmiddels heeft Holland ConTech 98 startups (inmiddels 200+ startups) in beeld. Een paar voorbeelden van startups die in 2016 het verschil gaan maken zijn de volgende:

ZXY Builders

ZXY Builders is een startup die zich richt op het inzetten van drones in de bouw. In de nabije toekomst zal ieder bouwterrein zijn eigen drone hebben. Deze drone maakt dagelijks een automatische scan van het terrein vanuit de lucht. De data die dit oplevert wordt gebruikt door diverse stakeholders in het bouwproces: projectmanagers, BIM managers, planners, uitvoerders, veiligheidsinspecteurs, onderaannemers, architecten, omgevingsmanagers en last but not least opdrachtgevers.

LOEK!

LOEK! is een startup die anders kijkt naar het beheren en onderhouden van gebouwen. Door slim online samen te werken, wordt gebouwbeheer voor iedereen makkelijk. Door u aan te melden, kunt u slim gaan samenwerken met uw eigen leveranciers, en gebouwbeheer en -onderhoud makkelijker, efficiënter en klantvriendelijker uitvoeren. Dat resulteert in meer grip op de kwaliteit van uw leveranciers, meer efficiency in uw organisatie / lagere kosten en meer service / hogere klanttevredenheid.

Premium Energy Systems

Premium Energy Systems is een startup leverancier van Viridian Solar ClearlineFusion, dit is de nieuwste innovatie voor dakintegratie van solar PV. De zonnepanelen zelf vormen het montagesysteem en worden waterdicht afgesloten met supersmalle gootstukken. De gepatenteerde verbindingsmethode betekent dat de panelen eenvoudig aan elkaar kunnen worden geschoven om een weervaste en veilige bevestiging te creëren. Installatietijden van minder dan 1 uur per kWp zijn gemakkelijk bereikbaar. ClearlineFusion beschikt over een uitzonderlijke weervastheid, brandveiligheid en een zeer hoge windresistentie. Plastic trays, EPDM-onderlaag of verzwaarde constructies en dergelijk gedoe zijn niet nodig. Past bij alle gangbare dakpannen, leien en in rieten daken inclusief bevestigingen voor onderspanbaan. Ideaal bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.

BetonBallon

BetonBallon is een startup die creatief en duurzaam bouwen met gewelfde vormen mogelijk maakt. Met de BetonBallon-methodiek is het mogelijk om op eenvoudige en arbeidsextensieve wijze bijzondere bekistingvormen te realiseren. Wij kunnen zo efficiënte en prachtige gewelfde constructies op economisch verantwoorde manier mogelijk maken. Dit is toepasbaar voor de woning-, recreatie-, infra- en utiliteitsbouw. BetonBallon heeft in 2015 Het Beste Idee van Soest gewonnen.

Smaakmakers bouw, infra en vastgoed

Ik zie steeds meer smaakmakers in de bouw opstaan, die het lef hebben om de nieuwe technologieën daadwerkelijk te gaan toepassen. Het jaar 2016 wordt wat mij betreft het jaar waarin vernieuwingen (en natuurlijk startups) worden toegepast in de bouw, infra en vastgoed. Ik wens u een gelukkig ConTech 2016 toe.
Wouter Truffino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *