27 aug

Studio RAP: Robotics Architecture Production

Studio RAP: Robotics Architecture Production
"Wij geloven dat de relatie tussen materiaal, proces en vorm het hart vormt voor de uitvoering van architectuur" We interviewden Wessel van Beerendonk van Studio RAP over zijn startup.

Welk probleem los jij op?

Studio RAP is een architectonische ontwerp- en fabricage studio. Wij ontwerpen en produceren architectuur met behulp van industriële robotarmen. Hiermee is een directe link gecreëerd tussen het digitale ontwerp en de digitale fabricage. Op deze wijze dragen wij bij aan een duurzamere bouwketen met minder faalkosten, dit in combinatie met een ongekende vormvrijheid voor onze architectuur.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Het idee is voortgekomen uit een ongenoegen die wij als RAP zijnde opmerkte binnen de hedendaagse architectuur. Waarom konden wij onze, vaak expressieve unieke architectuur, niet realiseren? Dit kwam onder andere door de conventionele traditie van de bouw, het was vaak te duur of risicomijdende bouwers wilden hun vingers er niet aan branden. Daarom hebben we het heft in eigen handen genomen en zijn zelf robotgestuurde fabricage methoden gaan ontwikkelen om onze architectonische ontwerpen te realiseren.

Hoeveel klanten heb je volgend jaar nodig?

Dat is in ons geval lastig te bepalen, het hangt namelijk enorm af van de omvang van de opdracht. Wanneer we kleinere architectonische projecten ontwerpen en deels fabriceren, hebben we meerdere opdrachtgevende partijen nodig. Wanneer het gebouw of gebied groter wordt hebben we er enkel een paar nodig.

Wie is je ideale klant?

Onze ideale klant is een ontwikkelende partij die met ons het avontuur aandurft om een gebouw te realiseren wat met behulp van robotarmen is gefabriceerd en geassembleerd. Met als resultaat een gebouw met een uitdagende, vernieuwende esthetiek waarvan de wereld nog geen weet heeft. Een dergelijk gebouw bestaat uit niet-standaard bouwelementen die voor een betaalbare prijs vervaardigd kunnen worden met behulp van onze robotarmen.

Wat was de moeilijkste fase tot nu toe en wat heb je daarvan geleerd?

Tijdens de beginperiode van Studio RAP ontbrak het ons niet aan goede ideeën. Echter moesten we kiezen welke kant we op zouden gaan als bedrijf. Dit besef was een erg interessante, en soms lastige, periode.

Wat is de volgende belangrijke stap?

De volgende stap is het ontwerp alsmede het fabricageproces op te schalen om grotere gebouwen te realiseren. We hebben ondertussen bewezen dat een gebouw, weliswaar op kleinere schaal, gerealiseerd kan worden middels een directe link tussen digitaal ontwerp en digitale fabricage. Waarbij alle complexe bouwelementen met behulp van robotarmen zijn geproduceerd.

Wie of wat heb je daarvoor nodig?

Wij zijn hiervoor op zoek naar ontwikkelende en opdrachtgevende partijen binnen de vastgoedmarkt die met ons uitdagende gebouwen willen realiseren.

Dit zijn geen standaard gebouwen maar gebouwen met een uniciteit en expressiviteit die vernieuwend is. Dergelijke gebouwen kunnen nu gemaakt worden met behulp van robotarmen waardoor deze op-maat architectuur ook betaalbaar wordt.
Wessel van Beerendonk holland contech
Wessel van Beerendonk holland contech
Wessel van Beerendonk holland contech

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *