12 mei

Viloc: Asset Management voor de Bouwsector

Viloc: Asset Management voor de Bouwsector
“Get Your Tools Connected. Met Viloc Materieelbeheer krijg je meer overzicht, minder diefstal, geen Faalkosten.”


We interviewden Alexander Vissers van Viloc over zijn scale-up.

Welk probleem los jij op?

Viloc richt zich op de problematiek rondom Materieelbeheer en Diefstal in de bouwsector. Door toepassing van een ICT-gedreven oplossing krijgen bouwbedrijven inzicht in de lokalisatie van hun materieel. Deze oplossing bestaat uit kleine tags die op het materieel worden bevestigd en basisstations die communiceren via de cloud betrekking tot de whereabouts van het materieel.

Hierdoor hoeft men niet meer te zoeken naar of wachten op materieel. Daarnaast vermindert diefstal zich met meer dan 75%. Tenslotte hoeven bedrijven ook geen tijd meer te nemen om hun spullen te inventariseren. Ook dit gebeurt voortaan helemaal automatisch.

Door problemen op te lossen als lokalisatie, vermissing en diefstal kunnen bouwbedrijven vele duizenden Euros aan faalkosten besparen. Zo zien we in praktijk de aankoop van nieuw materieel sterk teruglopen. Hierdoor verbeteren we het werkkapitaal bij bouwbedrijven.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Tim Gestels werd als student gevraagd door een Vlaamse bouwondernemer om een oplossing te bedenken voor de problematiek rondom materieelbeheer.
Het marktonderzoek wat hiermee gepaard ging vormde de basis voor Viloc. Zo bleek dat bij bouwbedrijven dat:
 • 40% van het materieel bijna niet gebruikt wordt.
 • 20% van het materieel wordt vermist.
 • 10% van het materieel wordt gestolen.

 • Tim ontwikkelde een oplossing die gebaseerd is op toepassing van ICT binnen de bouw. Zijn afstudeerscriptie won een prijs, vervolgens kreeg hij een subsidie van de Vlaamse overheid om Viloc te kunnen starten. Viloc ontwikkelde zich stormachtig in Belgie en is momenteel bezig om zich te internationaliseren in landen met hoge loonkosten in West-Europa en Noord-Amerika.

  Wie is je ideale klant?

  Onze ideale klant is een bouwbedrijf dat ambitieus en toekomstgericht is en ook dan winstgevend wil zijn binnen de bouwsector. Het is een winner binnen de sector, of wil tenminste bij de winnaars behoren. Hij begrijpt dat ICT-ontwikkelingen ook in de bouwsector toegepast moeten worden, teneinde de sector verder te ontwikkelen.

  Daarnaast kijkt het bouwbedrijf niet alleen naar zijn orderportefeuille en lopende projecten, maar heeft ook oog voor de beheer-aspekten van het bedrijf. Men begrijpt goed dat hier ook groei gerealiseerd kan worden, door (faal)kosten te verlagen. Daarnaast kan het werkkapitaal worden verhoogd door minder materieel te hoeven aankopen en minder kosten te maken met zoeken naar en wachten op materieel. Het bedrijf heeft meer dan 50 bouwvakkers in dienst, een eigen voertuigpark en magazijn. Ze beschikken over meer dan 500 stuks materieel.
  Dit zijn in Nederland meer dan 700 bedrijven . Voorbeelden: Ooijevaar (Alkmaar, Hoorn, Amsterdam), H4A (Sas van Gent, Goes, Kloosterzande) welke allebei recent besloten om met Viloc te gaan werken.

  Hoeveel klanten heb je volgend jaar nodig?

  200, waarvan een flink gedeelte in Nederland.

  Wat was de moeilijkste fase tot nu toe en wat heb je daarvan geleerd?

  De stap naar een nieuwe fase levert telkens weer nieuwe uitdagingen op. Groeien zonder af en toe je hoofd te stoten is helaas niet mogelijk. Wij zoeken per fase actief naar een verantwoorde uitbreiding van ons team op het gebied van techniek (hardware en software) en sales en marketing. Daarnaast beschikken we over een betrokken Raad van Commissarissen die actief meedenkt over te nemen stappen.

  Wat is de volgende belangrijke stap?

  Het starten van samenwerkingsverbanden met enkele distributie-partners in Nederland, naast het ontwikkelen van directe business met ambitieuze bouwbedrijven.

  Wij zien mogelijkheden om partnerships te ontwikkelen met bedrijven in de volgende kanalen:
 • ERP Companies (4Ps, Metacom, Syntess, etc.)
 • T&T Companies (Rietveld, Suivo, GPS Buddy, Tom Tom)
 • Tool Distributors (Polvo, Ivana groep, etc.)
 • Tool Manufacturers (Hilti (Liechtenstein), Bosch (Belux), De Walt, etc)
 • Rental Companies (Boels, etc.)
 • Leasing Companies
 • Security Companies (Allsetra, etc.)
 • Insurance Companies
 • Inspection Companies (keuringsbedrijven die keuringen verrichten tbv bouwers)
 • System integrators / Technology Companies
 • Confederations (Bouwend Nederland, NVB, etc)
 • Telecommunication Companies (KPN etc)
 • Wie of wat heb je daarvoor nodig?

  We kunnen daarbij alle hulp gebruiken in de vorm van leads en contacten. En de publiciteit die we met Holland ConTech krijgen natuurlijk ;)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *