25 jul

Wellsun: transparante gevels die energie opleveren én zorgen voor een ideaal binnenklimaat

Wellsun: transparante gevels die energie opleveren én zorgen voor een ideaal binnenklimaat
"De ‘holy grail’ is een zonwering die alleen dat licht doorlaat wat je door wilt laten en het surplus omzet in bruikbare energie. De LumiductTM doet precies dat…” We interviewden Stan de Ridder van Wellsun over zijn startup.

Welk probleem los jij op?

In de gebouwde omgeving hebben we te maken met conflicterende eisen rondom zonwering en transparantie van glazen gebouwen in combinatie met de steeds hogere eisen met betrekking tot de energieprestaties. De LumiductTM van Wellsun maakt het mogelijk compleet glazen gevels te realiseren en daarbij tegelijkertijd een ideaal binnenklimaat te creëren en meer energie op te wekken dan met welk ander systeem ook.

Een open en transparant gebouw, meer daglicht dan met welke andere zonwering, nooit meer verblinding en geen blazende airco; De LumiductTM creëert maximaal comfort door de instralende energie effectief te weren en te oogsten.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Het idee is ontstaan in de kassenbouw. Daar wordt al langere tijd onderzoek gedaan naar hoe je dat deel van de instralende energie dat je niet nodig hebt voor de groei van het gewas kan gebruiken voor energieopwekking. Dit idee hebben we vertaald naar de gebouwde omgeving waar de conflicterende eisen rondom zonwering en transparantie in combinatie met de vereiste energieprestaties een veel groter probleem zijn.

Wie is je ideale klant?

Onze ideale klant wil het fijnste gebouw realiseren voor haar medewerkers dat tevens duurzamer is dan het tot nu toe meest duurzame gebouw. Een ambitieuze partij die inziet dat een samenwerking met Wellsun haar bovenaan de lijst zet van meest innovatieve en duurzame ondernemingen en bereid is daar iets extra’s voor te doen.

Hoeveel klanten heb je volgende jaar nodig?

Onze projecten hebben een lange doorlooptijd van contract tot realisatie. Wellsun steeft ernaar in 2017 en 2018 1 project per jaar realiseren, oplopend van 2 in 2019 en 10 in 2020 tot 40 in 2022.

Dat betekent dat we volgend jaar naast ons contract met onze launching customer Pellikaan nog minimaal 1 ander contract willen afsluiten.

Wat was de moeilijkste fase tot nu toe en wat heb je daarvan geleerd?

De moeilijkste fase was te komen tot een prototype wat nu staat te draaien bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tot dat moment was het moeilijk om te overtuigen met een verhaal dat vele kanten heeft.

Is de LumiductTM nu een energie opwekkende zonwering? Of is het een transparant zonnepaneel omdat het meer energie oplevert dan standaard zonnepanelen? Gaat het om klimaatbeheersing of energieopwekking? Of gaat het nu om het kunnen realiseren van een compleet glazen façade zonder dat dit problemen oplevert met het binnenklimaat?

Dit complexe verhaal was lastig over te brengen en daarmee was het lastig om de financiering rond te krijgen. De ervaring heeft geleerd dat er niet één standaard verhaal is. Iedere stakeholder heeft zijn eigen interesse en reden om de LumiductTM toe te passen. Daar moet je je verhaal op aanpassen. Alleen als je dat goed doet kom je binnen.

Wat is de volgende belangrijke stap?

In 2017 gaan we ons eerste project realiseren bij onze launching customer Pellikaan. Eind van dit jaar willen we daarvoor een mock-up hebben gerealiseerd.

Wie of wat heb je daarvoor nodig?

We zijn op dit moment een eerste financieringsronde aan het voorbereiden om onze activiteiten tot eind 2018 te kunnen financieren. We zijn op zoek naar strategische partijen die een sterke affiniteit hebben met onze business. Maar de allerbeste financier is natuurlijk onze volgende klant…
Stan de Ridder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *